Rain Garden, bioretention – Decarie Boulevard

, ,
  • Start Date : 1 Jan 2016
  • End Date: Ongoing

The city of Montreal issued a mandate to Vinci Consultants in 2011 to supervise the conception and performance of the bioretention island of Décarie Boulevard, between St-Jacques Street and Crowley Avenue, a rain garden designed to capture runoff waters. A 200 meter long segment of the street, comprising of four traffic lanes and one parking lane, was redesigned to support the entrance to the new McGill University Health Center. The client’s wish was to carry out an efficient, aesthetic and innovative runoff management project that would contribute to the fight against heat islands, which constitutes a threat to public health.

As a first step, the mandate included a feasibility study that was conducted in partnership with the landscape architects from Fahey et Associés and the DIrector of Urban Planning of the mandated firm, Pascale Rouillé. This study allowed the identification of numerous proposed alternatives to sustainably manage runoff waters of the Boulevard. The chosen option was that of a six meter wide bioretention island located within the central mall, which would allow drainage, retention, and filtration of runoff waters.

The mandate then included the supervision of the plans and specifications of excavation designed by an independent firm. Vinci Consultants was also mandated to supervise the construction work, evaluate the performance and social acceptability of the project and ensure the issuance of a certificate of final acceptance of the works.

Gallery



Locations

Project Team

Back to Top